De binnenkant van onze mond is bekleed met slijmvlies. Dat slijmvlies heeft  een beschermende werking en is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Het vormt net als bijvoorbeeld de darmen en de huid een barrière tussen de binnen-, en buitenkant van ons lichaam. De goede bacteriën op het slijmvlies stoten ziekmakende virussen, bacteriën en schimmels af. Anderzijds worden er ook goede stoffen, zoals etherische oliën, opgenomen door het slijmvlies.

Wanneer onze weerstand vermindert of er te weinig speekselaanmaak is, door bijvoorbeeld ziekte, stress, voedingsintolerantie of medicijngebruik,  kan het slijmvlies geïrriteerd raken. Virussen, bacteriën en schimmels kunnen zich dan aan het slijmvlies hechten waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Een mondslijmvlies ontsteking kan zich op verschillende manieren uiten. Denk hierbij aan gevoelig tandvlees, blaasjes, roodheid en dus ook aften. Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die zich meestal aan de binnenkant van de wang en lippen bevinden. Je herkent ze aan grijswitte plekjes met een rode ontstoken rand er omheen.

Aromatherapie bij aften

Naast het versterken van je immuunsysteem door middel van gezonde voeding, voldoende vitamine, mineralen, rust en het vermijden van stress werken essentiële oliën fantastisch bij van aften.

Honing en On Guard

Dat kan heel simpel met een combinatie van honing en On Guard!. Honing heeft van zichzelf antibacteriële, antivirale en verzachtende eigenschappen. Gebruik daarvoor zuivere honing zonder toevoegingen die zonder opwarmen is verwerkt. Men noemt dat ook wel rauwe honing. Door het toevoegen van etherische oliën met immuun stimulerende, antivirale, antibacteriële en pijnstillende eigenschappen creëren we een synergie van zeer krachtige natuurlijke producten.

Wat heb je nodig? 

Honinghoney-makro

  • 20 gram rauwe honing: om honing vloeibaar te houden wordt de honing verwarmd. Maar met het verwarmingsproces gaan waardevolle stoffen verloren. Bij rauwe honing blijft de temperatuur onder de 40 graden en worden deze waardevolle stoffen behouden.

Essentiële oliën 

On Guard bestaat uit onder andere kaneel, kruidnagel, sinaasappel en rozemarijn. Deze samenstelling heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen.  Daarnaast heeft de On Guard pijnstillende eigenschappen of stimuleert deze olie het immuunsysteem.

  • 5 tot 10 druppels On Guard: pijnstillend, anti-inflammatoir, antiseptisch,essential oils antibacterieel, antiviraal, immunostimulant

Meng  de oliën door de honing en doe dit mengsel in een potje. Hier kun je vervolgens de pijnlijke gedeelten in de mond mee instrijken. Je kunt daarvoor een kwastje gebruiken maar je kunt ook een katoenen doekje om je vinger binden of je vinger gebruiken. Wanneer je de honing luchtdicht op een donkere en droge plaats bewaart, blijft  het mengsel zeker een jaar goed.

Wil je meer weten over het gebruik van essentiële olie? Kijk dan op de pagina Zelf aan de slag met essentiële oliën voor workshopdata.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs? Like dan onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/createyourhappylife/