Als je haar maar goed zit, is een veel gehoorde uitdrukking. Voor vrouwen is het haar een van de belangrijkste onderdelen van hun uiterlijk. Een volle bos haar staat vaak hoog op het verlanglijstje. Echter, heel wat vrouwen kampen met haaruitval, dun of langzaam groeiend haar. Gelukkig is hier op het gebied van aromatherapie wel wat aan te doen.
haarHet is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat het gebuik van essentiële oliën de haargroei significant bevordert (Kalish 1999, Hay et al., 1998). De medische term voor haaruitval wordt ook wel alopecia genoemd. Er zijn verschillende oorzaken voor haaruitval. Denk hierbij aan:
– Een schildklieraandoening
– Hormonale onbalans
– Medicijn gebruik
– Slechte voeding
– IJzer tekort
– Auto-immuunaandoening
Deze lijst is zeker niet compleet en om de haargroei te bevorderen is het zeker belangrijk om de oorzaak van haaruitval te achterhalen en deze te behandelen.
Binnen de aromatherapie worden er van oudsher oliën gebruikt die bekend staan om hun positieve werking op de haargroei. Maar ook wetenschappelijk gezien zijn er (etherische) oliën waarvan we weten dat deze bijvoorbeeld de bloedtoevoer naar de hoofdhuid bevorderen. Hierdoor krijgen de haarzakjes meer zuurstof en voedingsstoffen, wat weer een positief effect heeft op de haargroei. Dat is ook een van de redenen dat massage van de hoofdhuid de haargroei en conditie van de hoofdhuid bevorderd.
rosemary

Voorbeelden van etherische oliën die aantoonbaar de haargroei bevorderen zijn:
– Cipres
– Cederhout
– Lavendel
– Rozemarijn
– Tijm

Voorbeelden van plantaardige oliën die de haargroei bevorderen zijn:
– Arganolie
– Jojobaolie
– Olijfolie
– Kokosolie

 

Naast de mogelijkheid om een combinatie van etherische oliën toe te voegen aan een natuurlijke neutrale shampoo, is het nog effectiever om gebruik te maken van een “leave-on” product. Op deze manier krijgen de inhoudsstoffen de tijd om in de hoofdhuid te trekken. Voorbeelden hiervan zijn: haarmaskers, natuurlijke haargel of haarolie die je minimaal 15 minuten laat intrekken.

 

Een simpele manier om een leave-on haarmasker te maken is als volgt:
– Neem 15 ml arganolie (cosmetische variant)
– Neem 35 ml jojobaolie
– 20 druppels lavendel essentiële olie
– 20 druppels rozemarijn essentiële olie
– 15 druppels cederhout essentiële olie
– 5 druppels tijm ct thymol

Meng de plantaardige oliën door elkaar en voeg de essentiële olie toe. Breng de olie aan op de hoofdhuid. Masseer een tijdje en zorg dat je de hele hoofdhuid hebt gehad. Bind een handdoek om het haar en laat het 15 minuten inwerken. Daarna kun je je haar op de gebruikelijke manier wassen. Wel het liefst met een natuurlijke en neutrale shampoo. Gebruik het mengsel maximaal 1 keer per week!

Ook kun je op dezelfde manier Aloë Vera gel gebruiken. Aloë Vera gel kun je makkelijk zelf maken uit het blad van de plant. Met een staafmixer kun je de gel egaal maken. Deze gel kun je invriezen om op die manier een voorraadje te hebben. Voeg dan pas op het moment van gebruik de essentiële oliën toe. Gebruik 50 ml Aloë Vera gel en voeg daar de combinatie van de bovenstaande essentiële oliën aan toe. De gel kun je op de kale stukken hoofdhuid aanbrengen. Dit hoef je niet uit te spoelen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van essentiële oliën? Kom dan eens naar een workshop over het gebruik van essentiële oliën. De eerste workshop zal plaatsvinden op donderdag 13 oktober te Tilburg. Opgeven kan via het contactformulier op de website: https://createyourhappylife.nl/workshops-essentiele-olien/
Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs? Like dan onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/createyourhappylife/

Workshop bijwonen