Vrouwen koude gevoeliger

Veel vrouwen zijn gevoeliger voor koude dan mannen. Dat zit niet alleen maar tussen onze vrouwelijke oren maar heeft zeker ook een fysiologische en evolutionaire reden. Koude gevoelige mensen zeggen niet voor niets dat ze in het “verkeerde” land geboren zijn. Daar hebben ze niet helemaal ongelijk in. Het is namelijk zo dat de mens in de warme streken van onze aarde geëvolueerd is tot een bijna naakte aap. Toen de mens naar de meer gematigde klimaatgebieden trok, moest ze zich beschermen tegen het koudere klimaat. Tot op de dag van vandaag lukt dat de ene mens beter dan de andere. Maar gelukkig zijn er hele fijne natuurlijke manieren om onszelf wat op te warmen. In dit blog zullen we het hebben over etherische oliën die een verwarmende werking hebben.  Iets wat in de wintermaanden voor veel vrouwen wel van pas zal komen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen het over het algemeen kouder hebben dan mannen. Ten eerste is de doorbloeding van onze handen en voeten minder effectief dan bij mannen. Daarnaast is de schommeling van de oestrogenen tijdens de cyclus van invloed op de lichaamstemperatuur. Ten derde zijn vrouwen gewoon gevoeliger voor temperatuurschommelingen doordat we 10% meer koudegevoelige zenuwen in onze huid hebben en is een temperatuurschommeling van 0,2 graden al voelbaar voor ons.

spices cinnamon anise nutmeg rock sugarEtherische oliën kaneel, tijm en oregano

Binnen de aromatherapie heb je verschillende etherische oliën die een verwarmende werking hebben. Dat zijn bijvoorbeeld de oliën die veel fenolen als inhoudsstof bevatten. Deze inhoudsstof werkt niet alleen verwarmend maar stimuleert daarnaast ook het immuunsysteem. Je kunt dan denken aan oliën als kaneel, tijm en oregano.  Dit zijn overigens wel oliën die irriterend kunnen reageren op de huid. Daarom is het van belang deze voldoende te verdunnen met bijvoorbeeld een basisolie.

Candied Fresh And Ground Ginger On Rustic TableGember

Andere etherische oliën die een verwarmende werking hebben zijn gember en zwarte peper. De geur van gember is warm, zoet, pikant en houtachtig. Gember bevordert de bloedcirculatie en is goed in te zetten bij bijvoorbeeld winterhanden en voeten en koude rillingen ten gevolge van een verkoudheid of  vermoeidheid.

ZwartePepper Bag 2. peper

De geur van zwarte peper kun je omschrijven als kruidig, warm en natuurlijk peperachtig. De scherpte die je in de peper zelf ruikt, vind je  niet terug in de etherische olie. Het aroma is zowel troostend als stimulerend. Ook zwarte peper stimuleert de doorbloeding en kan ingezet worden bij koude rillingen. Daarnaast heeft het ook pijnverdovende eigenschappen en daardoor ook goed in te gebruiken bij pijnlijke en stijve spieren.

Goed, nu hebben we een aantal oliën die ons van het bibberen af helpen maar hoe kunnen wij die nu het beste inzetten? Hieronder volgt een simpel maar effectief recept voor het inzetten van etherische oliën om je op te warmen.

sesamAromatische huidolie van sesamolie, olijfolie en etherische oliën

Sesamolie

Sesamolie (25 ml) is heeft net als de bovengenoemde etherische oliën verwarmende eigenschappen. Het bevordert de circulatie en is ook nog huidherstellend. Het heeft een lichte notengeur. Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van de biologische cosmetische variant. Wat wil zeggen dat de sesamzaadjes bij deze variant voor de persing niet geroosterd zijn.

Olijfolie

Olijfolie (25 ml) heeft ook zeer veel therapeutische eigenschappen. Zo werkt olijfolie verzachtend bij reumatische klachten en ontstekingen.  Zorg ook hier voor een zuivere biologische variant van de eerste persing.

Etherische olie van: 

  • Kaneel (10 druppels)
  • Gember (10 druppels)
  • Zwarte Peper (10 druppels)

Met de verhouding tussen de druppels kun je “spelen” en voor jezelf bepalen welke geur de boventoon moet voeren. Dat kun je doen door de drie flesjes bij elkaar te houden en te spelen met de hoogte van de afzonderlijke flesjes. Hierdoor weet je van welke geur je meer wilt en van welke geur minder. De combinatie van deze drie olie geeft een heel warm en zoet kruidig effect. Zelf gebruik ik over het algemeen de olie van dōTERRA omdat ik zeker weet dat deze oliën zuiver zijn en sterke therapeutische eigenschappen bezitten.

Wat je nodig hebt is een flesje van minimaal 50 ml en daar doe je de etherische oliën in en vervolgens de plantaardige sesam-, en olijfolie. Even goed schudden en klaar is kees. Je kunt hiervan vier eetlepels  in bad gebruiken maar je kunt jezelf er ook mee inwrijven na een douche.

Daarnaast zou je van deze aromatische olie ook kunnen verwerken in een body butter. Voor een recept van een heerlijke body butter wil ik je verwijzen naar het blog van mijn lieve collega Jasmijn. De 100 ml gefractioneerde kokosolie vervang je dan voor 2 X deze huidolie. http://schooledbynature.com/diy-witte-wolken-body-butter-met-frankincense-essentiele-olie/

Workshop Etherische Oliën

Wil je meer weten over het gebruik van etherische olie? Schrijf je dan snel in voor een workshop etherische oliën. De eerstvolgende workshop zal plaatsvinden op woensdag 18 januari 2017 (Tilburg).

Opgeven kan via het contactformulier op de website: https://createyourhappylife.nl/workshops-essentiele-olien/

Workshop bijwonen

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs? Like dan onze Facebook pagina.