Ongeveer 10 tot 20% van de Nederlanders lijden aan prikkelbare darmen PDS. Helaas is er nog niet zo veel bekend over de oorzaken. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden voor klachten als krampen, opgeblazen gevoel, constipatie en diarree wordt er al snel gesproken over PDS.

crampingVaak is er wel link tussen voedingsintolerantie en PDS. Desalniettemin zijn dit soort klachten ontzettend hinderlijk en kan het zeer belemmerend zijn in het dagelijks functioneren. Er zijn wel een aantal richtlijnen te geven die je kunnen ondersteunen:

  1. Uitsluiten van voedingsintolerantie. Tarwe, gluten en lactose staan erom bekent de darmwand te kunnen irriteren en buikklachten uit te lokken. De “makkelijkste” manier om hier achter te komen is het volgen van een eliminatiedieet.
  2. Het vermijden van stoffen als cafeïne, nicotine en alcohol en suiker en zoetstoffen als mannitol en sorbitol.
  3. Verminderen van stress en voldoende beweging.
  4. Het drinken van zo’n 1,5 tot 2 liter water of kruidenthee per dag. Drink het water niet te koud. Neem liever lauw tot warm water.

Ondersteuning met essentiële oliën 

Met essentiële oliën kunnen we de darmen op verschillende manieren ondersteunen. Namelijk door het gebruik van anti-spasmodische (ontkrampend), spijsvertering bevorderende, pijnstillende en verwarmende essentiële oliën en basisoliën.

Klachten kunnen binnen de aromatherapie zowel uitwendig als inwendig ondersteunt worden. In dit blog zullen we hebben over het ondersteunen van de pijnklachten van buitenaf door middel van een inwrijfolie die makkelijk zelf te maken is.

De buik zal bij klachten die horen bij PDS vaak koud aanvoelen. Koude verergeren klachten als krampen en pijn. We zullen daarom gebruik maken van verwarmende producten als gember etherische olie en de plantaardige olie van sesam. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat de darmen ontspannen en kalmeren. Daarvoor kunnen we oliën gebruiken als ZenGest en roomse kamille. Deze oliën werken sterk ontkrampend en kalmerend.

Om de spijsvertering te ondersteunen kunnen we gebruik maken van wierook etherische olie die daarnaast ook een ontstekingsremmende en kalmerende werkt heeft.

Verwarmende inwrijfolie voor de buik

  • Neem 30 milliliter sesamolie Sesamolie heeft onder andere verwarmende en bloedcirculatie bevorderende eigenschappen en wordt daarom bellyvaak ingezet bij buikkrampen en onrust. De olie is ook verwarmbaar en daarom ook fijn in te zetten bij een warm kompres.
  • 10 druppels gember etherische olie
  • 10 druppels roomse kamille etherische olie
  • 10 druppels ZenGest etherische olie
  • 10 druppels wierook etherische olie

 

Je kunt de sesamolie in een flesje au-bain-marie licht verwarmen, zodanig dat het prettig is op de huid. Vervolgens voeg je daar de etherische oliën aan toe.

Wrijf vervolgens de olie, met de klok mee, in op de buik. Dek de buik af met een doek en leg er tevens een warme kruik op. Neem een half uur tot een uur de tijd om de oliën in te laten trekken en het gebied te verwarmen.

 

Wil je meer weten over het gebruik van etherische olie? Schrijf je dan snel in voor een workshop essentiële oliën. Op de pagina Zelf aan de slag met essentiële oliën, vind je meer informatie en data.

Like dan onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/createyourhappylife/