Even iets anders.....

ME TIME, TEA TIME

Keek jij, toen je klein was, wel eens naar Vrouwtje Theelepel? Misschien voor sommigen al te lang geleden en volgens mij wordt het nu niet meer uitgezonden. Maar ik was er als klein meisje weg van. Misschien heb ik daardoor wel mijn voorliefde voor thee ontwikkeld. Wie zal het zeggen. Zelf gebruik ik al jaren geen theezakjes meer. Ik wil graag de theebladeren in mijn kopje zien ontvouwen en mijn water zien kleuren. Door losse thee te gebruiken in een groot thee-ei hebben de theebladeren voldoende ruimte om zich te ontvouwen en hun smaak af te geven aan het water.

Witte en groene thee

Er zijn wel eens van die dagen dat er van die mooie juweeltjes voorbij komen. Zo ook vorige week toen ik de kans kreeg om weer eens een nieuwe groene en witte thee uit te proberen. Ik heb met name een grote voorkeur voor witte thee. De smaak is zacht en delicaat en combineert ontzettend goed met bijvoorbeeld jasmijnbloesem en korenbloem.

Witte, groene en zwarte thee komen allemaal van dezelfde theeplant. Er zit echter een groot verschil in de verwerking en de keuze van de theebladeren. Witte thee is het minst bewerkt en wordt gemaakt van de jongste scheutjes. De bladeren van groene en witte thee worden niet geoxideerd. Hierdoor ontstaan er andere inhoudsstoffen in vergelijking met zwarte thee. Zo bevat witte thee een fractie van de cafeïne ten op zichtte van een kop koffie namelijk zo’n 5-10 mg ten opzichte van zo’n 30 mg voor zwarte thee en zo’n 80 a 120 mg voor een kop koffie. Daarnaast hebben zowel groene als witte thee een hele lijst aan gezondheidsvoordelen. Hieronder zal ik kort op enkelen ingaan.

Voordelen groene en witte thee

1. Antioxidanten

Zowel groene als witte thee bevatten polyfenolen. Deze inhoudsstoffen zijn krachtige antioxidanten die vrij radicalen neutraliseren en daarmee het verouderingsproces in ons lichaam vertragen. Witte thee heeft daardoor ook een herstellend effect op onze huid. Stress, te veel zon en onvoldoende gezonde voedingsstoffen versnellen de huidveroudering. Witte thee herstelt een gedeelte van deze schade.

2. Bloeddrukverlagend

Groene en met name witte thee hebben een bloedverdunnende werking en bevordert daarnaast gezonde bloedvaten. Ook verlaagt het, het LDL cholesterol. Dit type cholesterol kan er bij een te hoog gehalte voor zorgen, dat aderen dichtslibben.

3. Boost voor het immuunsysteem

Groene en met name witte thee zijn beiden sterk antibacterieel en antiviraal. Dit heeft niet alleen een positief effect op onze algehele weerstand maar ook op de weerstand van de mond. Het sterkt de tanden en het tandvlees. Het vermindert tandplak en slechte adem. Ook bevat witte thee kleine hoeveelheden fluoride die de tanden beschermd.

Dolce-Piccante

Maar goed, vorige week maakte ik een pakketje open van Dolce-Piccante. Een online theewinkel met als doel mensen meer te laten genieten door middel van de beste soorten losse thee. Mijn pakketje bevatte onder andere de twee prachtig theeën White China en Ginger Lime.

White China

White China is een mengeling van grove witte theebladeren en korenbloem. De kleur is licht goud en de smaak is heel licht bloemig, fijn en delicaat. Een fijne thee voor in de ochtend om rustig bij wakker te worden. Of voor die momenten dat je nodig weer bij jezelf wilt komen de prikkels van de dag achter je wilt laten.

Ginger Lime

De Ginger Lime is werkelijk een prachtige kleurrijke thee om te zien. Het is een mengeling van grove groene theebladeren, citrusschil, gember, kaneel, wortel, citroenmirte en het aroma van likeur. Zoals de ingrediënten al doen vermoeden is de geur warm, zoet en spicy. Een heerlijke thee voor in de middag en bij op te warmen na een wandeling op een koude winterdag. Geef het water even de tijd om de aroma’s op te nemen. Want niet alleen de theebladeren dienen hier hun inhoudsstoffen af te geven, maar ook de gember, kaneel en de citrus aroma’s moeten de kans krijgen mee te dansen in dit geheel.

Als jij ook zo kan genieten van kop thee, dan raad ik je aan om eens een van de bovenstaande varianten te proberen. Je zult er geen spijt van krijgen. http://dolce-piccante.com/

Tips voor het lekkerste kopje groene/witte thee

  • Wil je de smaak van groene of witte thee tot zijn recht laten komen, zorg dan dat het water tussen de 75 en 85 graden is. Anders zal de smaak bitter worden.
  • Neem de tijd om de thee te laten trekken. Zo’n 3 tot 5 minuten is voldoende. Langer mag, maar hoeft niet. Zeker wanneer je een mengeling van verschillende smaken hebt, dien je wat meer tijd te nemen zodat de aroma’s zich kunnen afgeven aan het water.
  • Gebruik ongeveer twee theelepels aan theebladeren in een zo groot mogelijk thee-ei. Hierdoor hebben de bladeren voldoende ruimte om zich te ontvouwen en de smaak af te geven aan het water. Je kunt de thee twee of driemaal opschenken.