Urticaria is een vorm van overgevoeligheid die erge jeuk kan veroorzaken. Je kunt dan kleine of grotere bultjes krijgen, die een enorme jeuk en roodheid veroorzaken. Deze plekken kunnen samensmelten tot grotere verdikte plakaten.  Over het algemeen ontwikkelt urticaria zich snel en trekt ook binnen een paar uur weer weg.

urticariaDeze reactie wordt o.a. veroorzaakt doordat het lichaam histamine aanmaakt. Histamine veroorzaakt een ontstekingsreactie. Deze reactie kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

–          Het gebruik van medicijnen
–          Contacteczeem
–          Voeding
–          Prikkels van warmte, kou en druk
–          Auto-immuunziekten

Het is vaak lastig om de uitlokkende factor te achterhalen en vaak gaat het om een combinatie van factoren. Binnen de aromatherapie zijn er verschillende mogelijkheden om urticaria te verlichten.

  1. Door de jeuk te stillen en te verkoelen
  2. Door de histamineaanmaak / werking tegen te gaan
  3. Door de zwelling te verminderen

1. Voor verkoeling en jeukstilling kun je gebruik maken van bijvoorbeeld

–          Peperpunt: werkt verkoelend, pijnstillend, ontstekingsremmend, alle vormen van jeuk
–          Kruizemunt (Spearmint): lokaal pijnverdovend, jeukstillend,  ontstekingsremmend
–          Lavendel: verzachtend, verdovend, jeukstillend

aloe-vera2 aloe-vera3Je kunt naar keuze een combinatie maken met bijvoorbeeld Aloë Vera gel die je heel makkelijk zelf kunt maken uit het blad van de plant. Met een staafmixer kun je de gel egaal maken. Zie daarvoor hiernaast. Deze gel kun je makkelijk invriezen om op die manier een voorraadje te hebben. Voeg dan pas op het moment van gebruik de essentiële oliën toe.
Aloe Vera heeft een verkoelende en helende werking wat dus mooi samengaat met de bovenstaande etherische oliën.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor een verkoelende en jeukstillende plantaardige olie. Hierbij kun je denken aan kokosolie, amandelolie of arganolie.  Zowel de combinatie met de essentiële oliën als met een van plantaardige oliën of Aloë Vera gel zorgt voor een synergie en waardoor de werking wordt verdiept en verbreedt.

2. Om de histaminevorming tegen te gaan kun je de olie of gel aanvullen met essentiële oliën als:

–          Lavendel: anti-histamine,  ontstekingswerend, pijnstillend,
–          Melaleuca: anti-jeuk, wondhelend, anti-histamine
–          Helichrysum: anti-allergeen, anti-histamine, wondhelend

Wanneer je gebruik maakt van kokosolie kunt je die het beste au-bain-marie warm maken en zodra de olie gesmolten is kun je een essentiële olie naar keuze toevoeren. Dan kun je de kokosolie overgieten in een potje. Wel even laten afkoelen voordat je de deksel erop doet. Ervan uitgaand dat de overgevoeligheidsreactie over een groter gedeelte van het lichaam voorkomt, gebruiken we een verdunning van 1%. Dat komt neer op 20 ml olie of gel met in totaal zo’n 6 druppels etherische olie.

3. Om de zwelling te verminderen kun je eventueel nog aanvullen met helichrysum of cipres.

Je maakt naar keuze een combinatie maken van 3 a 4 essentiële oliën en combineert deze met een plantaardige olie of Aloë Vera gel. Het combineren van aromatische producten zorgt voor synergie. De antihistaminische,  jeukstillende en verkoelende werking wordt daardoor niet alleen verbreedt maar ook verdiept.

Wil je meer weten over het gebruik van essentiële oliën? Kom dan eens naar een informatieve workshop. De eerst volgende zal plaatsvinden op maandag 10 oktober (essentiële oliën en emoties) https://createyourhappylife.nl/452-2/ en donderdag 13 oktober (basisworkshop) https://createyourhappylife.nl/workshops-essentiele-olien/. Opgeven kan via het onderstaande contactformulier.

Like ook onze Facebookpagina als je op de hoogte wil blijven van onze laatste blogs en workshops! https://www.facebook.com/createyourhappylife/

Aanmelden workshop

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp (verplicht)

Telefoon (verplicht)

Uw bericht