Behoor jij ook tot die groep hooggevoeligen? Raak je snel overprikkeld? Soms ontzettend lastig, want je wilt wel maar je lichaam zegt “no way”.

Ongeveer 15 tot 20% van de mensen behoort tot de hooggevoeligen. Wat wil zeggen dat het zenuwstelsel (veel) sterker wordt geprikkeld door stimulans. Bijvoorbeeld door stemmingen en andere subtiele signalen van mensen om je heen. Maar ook door zoiets als cafeïne, geuren, geluiden, en eigenlijk door van alles wat er om je heen gebeurt. Het gevolg is het gevoel van overprikkeling. Je moe voelen maar tegelijkertijd ook opgejaagd.

Human energy body, aura, chakras, energy, silhouetteHet is dus de kunst om je energieveld wat meer te sluiten, “schoon” te houden en te ontprikkelen. Daarvoor gebruik ik vaak een combinatie van energetische oefeningen uit de reiki en etherische oliën.

Je hoeft zeker niet altijd alle stappen te doen. Het is de kunst om zelf te voelen wat voor jou werkt. Soms zijn één of twee stappen al voldoende.

1. Aarden en afsluiten van je energieveld

 • Ga ontspannen zitten en haal een paar keer rustig en diep adem. Dan visualiseer je een trechter op je kruin waardoor helder wit licht stroomt. Dat witte licht vult je hele lichaam. Dan vormt zich bij je voeten twee dikke touwen van licht. Die touwen van wit licht gaan heel ver de aarde in. De energie circuleert nu tussen jou, de aarde en weer terug naar de kosmos.
 • Houd nu beide handen voor de keel. Op ongeveer 10 cm afstand van je lichaam en visualiseer het witte licht. Dan ga je met beide handen over je hoofd tot aan je nek. Visualiseer hierbij weer het witte licht. Houd beide handen bij elkaar. Doe dit drie keer.
 • Houd vervolgens je hand bij je maagstreek. Ook op 10 cm afstand van je lichaam. Maak met je hand een cirkel naar achteren op dezelfde hoogte, zodat aan de achterkant de vingertoppen elkaar raken. Visualiseer hier ook weer het witte licht. Herhaal dit ook drie maal.
 • Maak nu met je rechterhand een draaiende beweging voor je maagstreek (zonnevlecht) met de klok mee. Hiermee sluit je je energieveld af.

Stap 2 Energieveld beschermen

Bij stap twee maak ik gebruik van een mengsel van essentiële oliën van doTerra. Dat zijn oliën die gemaakt zijn van het vluchtige aromatische deel van de plant. In dit geval heb ik een combinatie van vier soorten oliën. Namelijk:

 • Cedarwood (8 druppels): aardend en tegelijkertijd laat gestagneerde energie weer stromenenergieveld blend
 • Melaleuca (8 druppels): verbreekt de banden van parasitaire relaties en beschermt tegen energiezuigers
 • Eucalyptus (8 druppels): reinigt het energieveld van negatieve energie.
 • Terrashield (8 druppels): vormt een beschermend veld en maakt grenzen tussen jou en de ander duidelijk.

Doe de oliën in een roller bottle even goed schudden en klaar ben je. Wanneer je een gevoelige huid hebt of bij kinderen onder de 12 jaar en bij ouderen is het verstandig om de oliën te verdunnen met een plantaardige olie zoals amandelolie of gefractioneerde kokosolie.

Voordat je de deur uit stapt zet je een klein streepje achter je oren, bij je 3e oog en achter in je nek op de grens van je schedelrand, op je polsen en onder de voeten. Deze combinatie werkt heel fijn en zorgt ervoor dat je je energie niet verliest. Je kunt de streepjes gedurende de dag een paar keer naar behoefte “bijwerken”

Stap 3 “ontladen”

Wanneer je toch overprikkeld thuiskomt, kun je wel een aantal dingen doen om je snel weer beter te voelen. De eerste stap is onder de douche gaan en dan het liefst met een vaporisatiesteentje. Dat is een steentje wat je heel makkelijk thuis kan maken van baking soda en waar je eucalyptus essentiële olie aan toevoegt. Normaal gesproken worden dit soort “steentjes” gebruikt bij een verstopte neus maar ze werken ook heel goed om je energieveld te zuiveren. Je legt ze in de douchebak, daar waar het net niet door het water overspoeld wordt. Het vocht zorgt ervoor dat het steentje langzaam “smelt” en de eucalyptus vrijkomt.

vaporisatiesteentjeOm de steentjes te maken heb je nodig:

 • drie bekers baking soda (verkrijgbaar bij de toko)
 • een beker water
 • 12 cupcake papiertjes
 • 20 druppels eucalyptus essentiële olie (doTerra)

 

De baking soda en het water meng je tot je een stopverfachtige massa hebt. Deze massa verdeel je over 12 cupcake papiertjes. Dan schuif je de steentjes 20 minuten in de oven op 180 graden. De steentjes laten afkoelen en op tijd het bakpapier verwijderen anders zitten ze vast. Pas als de steentjes zijn afgekoeld, druppel je 20 druppels olie op het steentje. Denk er wel aan om een goede kwaliteit olie te gebruiken! De steentjes zijn nu klaar voor gebruik.

Na je douche gebruik je nog 1 a 2 druppels Vetiver essentiële olie onder je voeten. Vetiver is een hele aardende olie.

 

Stap 4 Tijd voor een kwartiertje tot-jezelf-komen

Kom tot slot helemaal tot rust met een kopje thee van gedroogde kamille en gedroogde verveine blaadjes met honing enthee melisse hydrolaat. Kamille en Verveine hebben kalmerende eigenschappen en het Melisse hydrolaat werkt ontprikkelend op het zenuwstelsel. Dit is ook een fijne combinatie voor diegene die moeilijk in slaap kunnen komen. Je wordt er niet sloom van maar het zorgt wel dat je tot rust komt en daarnaast is het ook nog erg lekker.
Deze vijf stappen zullen je helpen je makkelijker te aarden, jezelf te beschermen en je energieveld weer te ontprikkelen. Een aantal van deze stappen komen uit onze reiki cursus en de aromatherapie. Wil je meer weten over het gebruik van essentiële oliën? Geef je dan op voor de workshop van dinsdag 17 mei te Tilburg.

Aanmelden

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp (verplicht)

Telefoon (verplicht)

Uw bericht