Vorige week hebben we het gehad over chakra’s en het gebruik van essentiële oliën. Maar deze week wil ik het gebruik van essentiële oliën wat praktischer houden. Want soms kunnen de kleine dingen in het leven bijzonder irritant zijn. Zoiets als droge lippen die om de tien minuten om een beetje vet schreeuwen. Herkenbaar? Maar er is goed nieuws. Het tij is te keren.

droge lippenHet is goed om je te realiseren dat er in een doorsnee lippenbalsem minerale olie is verwerkt. Zoals in de vorm van vaseline of parafine die in veel soorten lippenbalsem wordt gebruikt. Minerale olie is een product uit de aardolie-industrie. Het kenmerk van minerale olie is dat het een laagje op de huid legt. Dit laagje zorgt ervoor dat de huid geen stoffen meer kan opnemen of afscheiden. Echter neemt het wel direct het droge en trekkende gevoel weg. Daarmee heeft het, het verslavende effect van een zak chips. Als je eenmaal begonnen bent, kun je niet meer stoppen. Het is een ad-hoc oplossing maar geeft geen echte langdurige verbetering.

Er is echter een heel simpel en zeer effectief alternatief. Namelijk het gebruik van plantaardige oliën en vetten. Je kunt bijvoorbeeld shea butter of cocaoboter als basis nemen. Deze vetten zijn plantaardig en sluiten de huid niet af. Daarnaast hebben ze voedende kwaliteiten, werken ze beschermend en zijn ze ontstekingsremmend. Deze varianten zijn te koop bij de betere drogist of reformzaak. Maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken! Easy!

Ingrediënten

Met het volgende recept kun je natuurlijk eindeloos variëren. Je dient je alleen te bedenken welke eigenschappen de verschillende producten hebben zodat je weet hoe je kunt variëren.

 • 4 gram bijenwas (j’Olie et Co): huidverzachtend en beschermend, geeft de balsem een vaste consistentie.Lippenbalsem
 • 4 gram shea butter (Erica): beschermend en ontstekingsremmend, geeft een stevige consistentie.
 • 9 gram calendulamaceraat (j’Olie et Co): een kruidenolie van een plantaardige basisolie (zoals amandelolie of abrikozenpitolie) en goudsbloem. De goudsbloem heeft een aantal weken getrokken in de basisolie en zijn inhoudsstoffen afgegeven. Calendula werkt sterk huidherstellend.
  Heb je echter geen maceraat tot je beschikking, dan kun je ook een zuivere amandelolie nemen.
 • 12 druppels etherische/essentiële olie: hieronder vind je een aantal voorbeelden van essentiële oliën die herstellend zijn voor de huid. Gebruik wel zuivere essentiële oliën zonder synthetische toevoegingen.
  • Lavendel (dōTERRA): huidherstellend bij o.a. irritatie, roodheid, droge huid, verbranding
  • Vetiver ( dōTERRA): huidherstellend bij droge huid
  • Helichrysum (dōTERRA): sterk herstellend bij verschillende huidaandoeningen
  • Geranium (dōTERRA): verzacht de droge huid.

Je kunt een keuze maken uit bijvoorbeeld twee essentiële oliën die je lekker vindt. Vanwege de geur vind ik zelf de combinatie van 1/3 Lavendel of 1/3 Geranium met 2/3 Vetiver super.

Wat heb je nog meer nodig?

• Kleine potjes (lege lippenbalsemhulzen of lege oogschaduw doosjes werken prima)
• Pannetje met water
• Glazen schaaltje

 

SONY DSCJe verwarmt de vetten au-bain-marie tot de vetten gesmolten zijn. Dan voeg je de essentiële oliën aan het mengsel toe. Even goed mengen en vervolgens kun je de balsem overgieten in kleine potjes of in een lippenbalsemhuls. Even laten afkoelen en voilà! Dit recept is genoeg voor 3 lippenbalsemhulzen.

Tot slot wil ik je nog wel één waarschuwing geven. Zelf met natuurlijke producten aan de slag gaan, werkt verslavend. Het scherpt je zintuigen, aarding is onvermijdelijk en de geurbeleving maakt je buitengewoon vrolijk.

Ben je desondanks deze waarschuwing benieuwd wat je nog meer kunt doen met essentiële oliën en andere natuurlijke producten? Geef je dan op voor de basisworkshop over essentiële oliën van 11 mei 2016 in Tilburg.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp (verplicht)

Telefoon (verplicht)

Uw bericht